İzleyiciler

TRABZON DEMOKRATLARI

Fotoğrafım
TRABZON, Türkiye
DEMOKRAT ANAVATAN PARTİSİ İL TEŞKİLATI

12.10.2008

''MECLİSE GİRMEMEMİZ HATAYDI...''


Yaklaşık 13 aydır harıl harıl Anavatan Partisi genel başkan adaylığına hazırlanan Metin Karadayı, şaşırtan fikirlerini cafesiyaset.com'a anlattı...
"Avrupa Birliği'ne kesinlikle karşıyım. Avrupa Birliği Türkiye'yi kuşatmak istiyor..Üniter yapımıza yönelik alttan alta bir sinsi çalışma yürütülüyor...Avrupa Birliği'nin kriterlerini değiştirmesi şart. Zaten değiştirmezse kendi içinde yokolup gidecek. Biz bu Avrupa Birliği'ne girsek ne olacak girmesek ne olacak. Zaten en büyük hatamız Gümrük Birliği idi. Neredeyse 200 milyar dolar civarında bir zararımız var. Türkiye'nin buradan hemen dönmesi lazım."
"Özelleştirmeye karşıyız. Türkiye'nin karma ekonomi politikası izlemesi lazım. Liberal ekonomi yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz. Türkiye'nin her alanda özelleştirmeye gitmesi demek kendi dalını kesmesi demektir. Biz iktidara gelirsek belli başlı kuruluşlar yine devletin elinde olmayı sürdürecek. Yabancı sermayeye çok sıcak bakmıyoruz. Yabancı sermaye her zaman iyi değildir. Temeliniz çok sağlam olduğu takdirde ancak belli bir yabancı sermayeye evet denilebilir..."
Bu sözler İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e ait değil.
'Ulusalcı' söylemlere yakın duran bu yaklaşımlar 25-26 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Anavatan Partisi Kongresi'nde genel başkan adaylığını ilan eden genç politikacı Metin Karadayı'ya ait..
Yıllarca politikayı izlemiş ve yazmış, 12 yıl da parlamento kulislerinde koşturmuş bir gazeteci olarak ne yalan söyleyeyim ilk anda bu sözler bende şok etkisi yarattı...
Türkiye'de liberal ekonominin savunucularından, özelleştirmenin sahiplerinden, Avrupa Birliği'ne girmek için müracaat etmiş bir partinin, Anavatan Partisi'nin genel başkan adayından bu cümleleri dinlemek 'inanılır' gibi değildi..
Peki, 'ulusalcı' olarak ön plana çıkan ve bugün bir kısmı Terör Örgütü Ergenekon Davası'ndan tutuklu bulunan isimlerle bir paralelliği var mıydı, Metin Karadayı ve arkardaşlarının?
"Asla' diyor Karadayı. "Aman ne olur o isimlerle bizi katiyyen yan yana getirmeyin. Hukuksuzluğa kesinlikle karşıyız.Hukuk işlesin. Suçlu kimse cezasını çeksin. Ama madem açtınız Ergenekon'la ilgili bir görüşümüz şu; önce insanların içeri alınıp daha sonra ölmelerini hiç insanca bulmuyoruz..


KONGREDE ŞANSIM YÜZDE 100
"Abdullatif Şener'in durumu ile benim dışımdaki, şu anki Anavatan Partisi genel başkan adaylarının durumu aynı. Şener AK Parti'nin kurucularından ve sonraki yıllarda kabinede yeralan bir isim olarak daha sonra Tayyip beyle anlaşmazlığa düşerek bu partiden ayrılmak zorunda kaldı. Sonra da başladı, AK Parti ve politikalarını eleştirmeye..Kim inanır Şener'e peki? Kimse inandırıcı bulmadı. Şimdi Anavatan Partisi'nin genel başkan adaylarının durumu da aynı. Genel Başkan adayı olarak isimleri geçenler, zaten bir şekilde partinin yönetim kademesinde görev alan isimler. Yaptıkları ve partiyi nereye getirdikleri ortada. Seçime giremeyecek noktaya getirmişler partiyi. Söyleyebilecekleri hiçbir şey yok.. Genel Başkan adayı olarak 3 isim geçiyor. Üçü muhtemelen biraraya gelecek, Murat Akdeniz ve Ahmet Özal, Salih Uzun lehine Kongre'de adaylıktan çekilecek . Zaten siz de gördünüz; bu isimlerin birkaçı bazı illeri dolaştılar ve arzu ettikleri desteği göremediler. Mesela Ahmet Özal en son annesiyle birlikte Şanlıurfa'ya gitti ama destek yok...Göreceksiniz genel başkan adaylarının tümü bir Metin Karadayı etmeyecek..Bunu göreceksiniz...Kongre şu andaki tüm genel başkan adayları ile Metin Karadayı arasında geçecek.."
Benim Kongredeki şansım yüzde 100. Bakın yüzde 99 demiyorum. Anadolu beni destekliyor. 13 aylık bir süreçte 50 ili dolaştım. Halk beni destekliyor. Genel Başkan adaylığımı Noter kanalıyla tasdik ettirdim. Zorunlu olmamasına karşılık bunu gerçekleştirdim...Ekim 20'sinden itibaren tamamen Ankara'da olacağım.

ANAVATAN'DA NE YAPACAK?
"Şimdi diyorlar ki Metin Karadayı bu Anavatan Partisi'nde ne yapacak? Her yiğidin ayrı yoğurt yiyişi var. Sadece bir örnek vermek isterim; Cumhuriyet Halk Partisi, Mustafa Kemal Atatürk döneminde de, İsmet İnönü döneminde de, Deniz Baykal döneminde de aynı Cumhuriyet Halk Partisi. Peki aynı partinin bu farklı dönemlerindeki politikaları benzer miydi? Parti aynı olabilir ve başındaki isme göre şekillenir. Anavatan Partisi de böyle olacak. Metin Karadayı döneminde Anavatan Partisi bambaşka bir parti olacak. Mesela, ben Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde TBMM Genel Kurulu'na girilmemesini çok büyük bir hata olarak görüyorum. İçeri gir ama oy vermeyeceksen yine verme.
Bir farklı bakışım da şu; partinin kapıları herkese açık olacak. Devrimcisi de gelsin, komünisti de, solcusu da gelsin. Ama bir tek ortak payda istiyorum; yeter ki milli olsun. Milletin ortak çıkarları, ortak hedefleri ve geleneklerine aykırı düşmesin. Milil olsun..."

BÜYÜK AİLEYİ BİRARAYA GETİRECEĞİZ..
"Metin Karadayı Anavatan Partisi'ne genel başkan seçildiğinde ne olacak diyor birtakım kişiler. Şu olacak; Biz büyük aileyi biraraya getireceğiz. Eski ANAP ruhunu dirilteceğiz. Bu manada düşündüğümüz birçok yenilik var, bunları adım adım gerçekleştireceğiz. Yapısal olarak büyük değişiklikler planladık. Ama bunların tümünü burada izninizle açıklamak istemiyorum. Biz "Büyük aileyi biraraya getireceğiz" dedik sonrasında bir de baktık ki bizim bu söylemimizi birtakım kişiler alıp kullanmışlar. Kopya çekmişler. Bu sebepten atacağımız adımları 26 Ekim'den sonrasına bıraktık."

GENEL MERKEZLE TEŞKİLATLAR ARASINDA KOPUKLUK VAR
"Şu anda Anavatan Partisi Genel Merkezi ile teşkİlatlar arasında büyük bir kopukluk var. Bu kopukluk uzun bir süredir var. Şu an il teşkilalarının büyük çoğunluğu atama ile geldi. Çok sayıda il teşkilatı yok olmakla karşı karşıya. Birçok ilin İl başkanı yok. Bizim ilk yapacağımiz icraatlardan birisi Anavatan Partisi Genel merkezi ile teşkilatlar arasındaki bu kopukluğu gidermek..Teşkilatlar ile sıcak, samimi, içten ilişkiler kurmak... Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu açık olarak gözlendi. Teşkilatların, "Meclis'e gir' görüşü bir kenara bırakıldı, yok sayıldı...Bu sebeple Genel Merkez kadrolarının mutlaka değişmesi şart..."

KADROMUZ ÇOK GENİŞ...
"Metin Karadayı'nın arkasında çok güçlü bir kadro var. Ama şu anda isim telaffuz etmek istemiyorum. Kongre günü bu ortaya çıkacak. Sürpriz isimler var listemizde. Bizi destekleyen önemli isimler var. Ama şu anda açıklayıp sansasyon meydana getirmek de arzumuz değil..."

MÜŞTERİN VARSA PARA DA GELİR?
"Şimdi diyolar ki Metin Karadayı'nın genel başkan adayı olacak kadar parası var mı? Bir işyerinde müşteri varsa orayı ayağa kaldırmak çok kolaydır. Aksi takdirde paranız çoksa ve müşteriniz yoksa yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Öncelik para deği, müşteridir. O atmosferi yaratabilmenizdir. Anavatan Partisi iktidar alternatifi olmalıdır. İktidar umudu olmalıdır. Finans kendiliğinden gelir. Milletin hissettiklerini biliyorum. Biz tiyatro yapmayacağız. Semt pazarından alış veriş yapanların duygularını ve hissettiklerini iyi bilyoruz. Çünkü biz de oradan geliyoruz. Ben hem çalıştım hem okudum. Bu sebeple bu hissiyatı çok iyi biliyorum. Metin Karadayı genel başkan olursa millet kendisini görecek bu makamda...Siyasete siyasetçiye itibar kazıandırmak bizim birinci önceliğimiz olacak..."

KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK
"Şimdi Genel Merkez'de birçok isim 'Kim bu Metin Karadayı?' diyor. Korkunun ecele faydası yok. Şu anda genel başkan adayı olarak ismi geçenler il başkanların isimlerini bilmezler. Şahit olan bir arkadaş anlattı. Bu genel başkan adaylarından birisi yanındekine 'Kimdi ya o il başkanı, adı neydi?' diye sormuş. Bunlar böyle... Daha teşkilatları bile tam olarak tanımıyorlar.."
Metin Karadayı'ya Rüstem Şahin ve Büyük Kongre üyelerinden Metin Kaçmaz da eşlik etti..

AK PARTİ BİZDEN SONRA OLMAYACAK...


"Genel Başkan adaylarından birinin bir demecini gördüm gazetelerde. Diyor ki, 'Anavatan Partisi mahalli seçimlerde işbirliği yapacak.." Bundan daha büyük bir hata olamaz. Benim liderliğimdeki bir Anavatan Partisi kesinlikle hiçbir partiyle ittifat etmeyecek, işbirliğine gitmeyecek. Anavatan Partisi gümbür gümbür gelecek. Anavatan Partisi önce mahalli seçimlerde büyük bir başarı gösterecek ardından da iktidara gelecek. İddia ediyorum, bizden sonra AK Parti diye bir parti kalmayacak..."

NATO DAHİ SORGULANMALI


"Önemli olan Türkiye'nin çıkarlarıdır. Türkiye'nin çıkarına olmayan herşey sorgulanmalı. Hatta NATO ittifakı bile sorgulanmalıdır..."
BORÇ ALMADAN EKONOMİYİ GÖTÜRMEK İSTİYORUZ
"Bizim bir farkımız da ekonomi konularındaki farklı politikalarımız olacak. Ben ekonomistim. Borç almadan ekonomiyi yürüteceğiz. İMF'ye kesinlikle mahkum ve mecbur değiliz. Türkiye'nin kendi öz kaynakları ayakta durması için yeter de artar bile..."

METİN KARADAYI KİMDİR?


Metin Karadayı 1971 Üsküdar doğumlu. Aslen Sinop'lu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Yüksek tahsilini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde 1995 yılında tamamladı. 1998 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavir oldu. Halen Üsküdar'da kendi bürosunda mesleğine devam etmekte. Çeşitli dernek ve vakıflarda kurucu başkan ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Evli üç çocuk babası. İstanbul Üsküdar ilçesinde ikamet etmekte.
Karadayı yaklaşık 13 aydır hummalı bir çalışmanın içinde. Kendisi kuşak sahibi Tekvandocu. Futbolu seviyor. Galatasaray takımını tutuyor. Son okuduğu kitap Japonya Modeli. Uzun süredir sinemaya gidemediğini söylüyor.

Merak edenler için sorduk; Eski Genelkurmay Başkanlarından İsmail Hakkı Karadayı ile bir akrabalığı yok.

Hiç yorum yok: