Bugün bayram
Bugün Şeker Bayramı'nı idrak ediyoruz. Hepimize kutlu olsun...
Dinimizde Ramazan ve Kurban olmak üzere iki bayramımız vardır. Her iki bayram da Hicret'in ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır.
Demek ki 1427 yıldan beri bayramları kutluyoruz.Hazreti Muhammed, Medine halkının İran'dan alınan ilkbahar ve sonbahar; yani, Nevruz ve Mihrican bayramlarını kutladığını gördü. Bunlara karşılık Ramazan ve Kurban bayramlarını getirerek: "Allah sizleri bu iki bayramdan daha hayırlı iki günle, sizi kutlamıştır" mealindeki hadisi ile Kurban ve Ramazan bayramlarının kutlanmasını buyurdu. İran kaynaklı bayramların kutlanışını yasakladı.Hz. Muhammed döneminde Ramazan ve Kurban bayramları geniş bir meydanda kadınların ve genç kızların da katıldıkları bayram namazı ile başlardı. Müslümanlar, en güzel elbiselerini giyerler, at ve deve yarışları düzenleyerek yarışırlar, çalgılar eşliğinde dans edip, şarkı söyleyerek eğlenirlerdi. Uzun sofralar kurulur, birlikte yemek yenir ve topluca Allah'a şükür duası edilirdi.
İMPARATORLUKTA
Fatih zamanında bayramlaşmaya "Duacı Çavuşları"nın şükür dualarıyla başlanırdı. Esnaf, eserlerini sergiler; maharetlerini gösterirlerdi. Örneğin, börekçiler, çörekçiler seyyar fırınlar kurarak özenle pişirdiklerini padişaha ve halka sunarlardı.İkinci Mahmut döneminde Donizetti Paşa'nın yönettiği orkestra, mehter marşları çalardı. Yabancı elçilere bayram musikisi ve ilahiler dinletilirdi. Tanzimat'la birlikte masraflı hediyeler götürülmesi oldu. Bu hediyeler, yüksek makamlara tayin ricası için bir tür bedel ödeme geleneğine dönmüştü...Sultan Abdülmecit, bayramlarda paşa ve yüksek bürokrat evlerine hediye götürülmesini yasaklamış, rüşvetin önünü kesmek istemişti.Haremde bayramlaşma, yeni cariyelerin valide sultana kendilerini gösterme fırsatı olarak değerlendirilirdi. Padişah efendimizin gözdesi olmak arzusu, bu yarışmada kadın zarafetiyle, kurnazlığının oya gibi işlendiği mükemmel örneklerle sunulurdu.
CUMHURİYETTE
Cumhuriyetle birlikte Ramazan ve Kurban bayramları, resmi kutlama protokolünden çıkarıldı ve halkın inançlarına, geleneklerine göre kutlanmaya başlandı. Bugün en ihtişamlı konaklardan, en hücra köşedeki en mütevazı eve kadar her çatının altında bu ilahi hüküm ve bu medeni içinde idrak edilir.Bayramlar sadece sevinç günlerimiz değildir. En büyük sevincimiz, en büyük bayramımız, ulusumuz, ülkemiz ve ulusal mutluluğumuzdur. Şeker Bayramı, ulusumuza ve bütün insanlığa hayırlı olsun.
ALINTI ///Yılmaz Karakoyunlu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder